MINDEN, AMIT TUDNI ÉRDEMES A FOGSZUVASODÁSRÓL I.

A fogszuvasodás, a fogakat érintő egyik legfontosabb betegség, melynek kialakulásában számtalan tényező játszik együttesen szerepet. Ahhoz, hogy megállapíthassuk, hogy valaki fogszuvasodásra mennyire hajlamos több tényezőt érdemes vizsgálni. Az alábbiakban ezeket részletezem.

Fogszuvasodás kezelése, fogtömés Budapest belvárosában található rendelőnkben

1.Étrend:

Általában ismert, hogy a táplálkozásunk szerepet játszik a fogszuvasodás kialakulásában, de hogy pontosan hogyan, az már kevésbé ismeretes. Gyakran halljuk, ne egyél sok cukrosat, mert kilyukad a fogad. Ez hellyel-közzel egyébként helytálló is. A cukrok fogyasztása azért érdekes a mi szempontunkból, mert a szájban élő bacik ezekkel a cukrokkal táplálkoznak (szénhidrátok, CH), és miközben energiát nyernek belőlük, savakra bontják azokat. Ezek a savak képesek a fogzománc “kilyukasztására”. A fogakat normálisan kivülröl betakaró fogzománc rendkívül erős és ellenálló. Ezeknek a savaknak is kemény munka és hosszú idő keresztüljutni a fogzománcon, ha ez azonban megtörténik, az alatta lévő,belső dentin állomány már sokkal kevésbé áll ellen a káros folyamatoknak. Savakat azonban nem csak a bacik termelnek, hanem lehet savas a táplálkozás, sokan nem tudják milyen savas és cukros a cola, de még a kávé is, így ezek eltúlzott és rendszeres fogyasztása már komoly tényező lehet a fogak károsodásában. Nem mindegy mennyire ragadós az adott étel, mennyire ragad be a nehezen tisztítható felszínekbe. Olajos magvak (pl mogyoró) viszont úgy viselkednek, mint az olajos felszínek, így kevésbé tudnak az ételek a fogakra tapadni. Nagyon fontos étkezési tényező az idő, pontosabban a gyakoriság, ugyanaz a tábla csokoládé sokkal kisebb kárt okoz néhány nagyobb dózisban elfogyasztva, mint a nap folyamán folyamtosan pránként elnassolgatva, így az édességfogyasztás frekvenciája a döntő fontosságú 

2.Szájhigiénia: 

Szintén ismert, hogy ha nem ápoljuk fogainkat akkor így vagy úgy, de tönkremennek. A fogak tisztítása sajnos a legtöbb ember számára nem tudatos cselekedet, hanem szinte reflexes folyamat. A fogak teljes és alapos megtisztítása igényel némi odafigyelést, néhányaknál komoly munkát. Ha valakinek minden foga megvan, azok ideális ívben helyezkednek el, és az íny is egészséges akkor a fogak megtisztítása is sokkal könnyebb. Ha valakinek torlódott fogazata van, vagy korábbi fogínysorvadás miatt megnyíltak a fogak közti rések akkor ezeket a felületeket sokkal nehezebb megtisztítani. Hagyományos eszközökkel nem is lehet. speciális eszközökre van szükség és némi odafigyelésre, kis gyakorlásra. De még azoknak a szerencséseknek is akiknek könnyebb dolga van ideális helyzetük miatt, azoknak is fontos kérdés a fogmosási technika. A fogászat ismer és leír (sőt tudományosan taglal:) legalább 6 különböző technikát, pedig a lényeg nagyon egyszerű. Minden fog minden felszínét meg kell mosni! Tudatosan, szisztematikusan haladva valamilyen bevált sorrendben (PL.:felül kívül, felül belül,alul kívül, alul belül, elöl kívül, elöl belül, fogközök.) A hatékony fogmosás nem erő kérdése, a fogakat nem szabad erősen dörzsölni. VIszont mivel ezt a tevékenységet nagyjából vakon végezzük a szánkban fontos az alaposság. 

3. Nyáltermelés/Nyálösszetétel: 

Kevésbé ismert azonban milyen döntően fontos szerepe van a fogszuvasodás folyamatában a nyálunk összetételének, állagának és mennyiségének. A nyálnak folyamatos mosó, öblítő hatása van a fogakra, enzimeket tartalmaz, baktériumok laknak benne, és döntő szerepe van a fogkőképződésben. Nyáltermelésünkre hatással van idegi, lelki állapotunk,az általunk szedett gyógyszerek, genetikánk, esetleges betegségeink. Ha a nyáltermelés nem elégséges, szájszárazság lép fel, ami nem csak kellemetlen de szuvasodásra hajlamosít. A nyál sűrűsége fehérjetartalmától függ. Nyáltermelésünk inkább tulajdonság így ezen a ponton inkább a problémák felismerése fontos

4. Lepedék gyüjtő/ nehezen tisztítható helyek 

Érintettem korábban hogy a fogak ideális elhelyezkedése esetén könnyebb a tisztítás, torlódott fogazatot pedig értelemszerűen nehezebb megtisztítani, de vannak más olyan tipikus helyek amik gyűjtik a lepedéket. Ilyenek a fogak közti rések, vagy az ún. “fekete háromszögek”. Ezek a fogak közti háromszög alakú rések, melyeket nem tölt ki az íny és így a fogak közt látszik a szájüreg sötétje. A rágófogak barázdája lehet, mély “V” alakú vagy lankás “U” alakú, az utóbbit könnyebb tisztítani 

5. Fogászati illesztések 

Tulajdonképpen az előző ponthoz tartozik, (de logikailag mégis külön pontban tárgyalom) annak a kérdésnek a megvitatása, hogy miért van az, hogy tömések, koronák szélénél gyakrabban indul szuvasodás, mint ép fogfelszínen. Ez azért van, mert a fog és a tömés/korona között mindig van valamilyen pontosságú illesztés, és valamilyen gondossággal kivitelezett ragasztás. Ha ezek nem tökéletesek, akkor az elálló szélek, hézagos illesztések, repedezett ragasztások, vagy kioldódó anyagok miatt keletkező rések olyan felszínek amik a baktériumok számára vidáman átrájhatók és így elindul a hol lassabb hol gyorsabb károsodás.Azok a tömések melyek széle elszineződött, általában ezt a résképződést jelzi.Ha fogközi tömés készítése után, az étel beszorul a fogközbe, vagy fogselyem a fogközben elszakad, esetleg gyulladt az íny a fogközben és gyakran vérzik, ezek mind-mind olyan jelek amik azt jelzik baj van a fogközi tömésével, ideje lépni. A fentiekből látszik, hogy legjobb esélye annak van, aki igyekszik egészséges fogait megőrizni, hiszen a természet tökéletességét nem tudjuk rekonstruálni, még ha próbáljuk is minden nap. az igazán minőségi fogászat, ha soha nem kell fogászkodni. Ha erre mégis sor kerül válassza a minőséget, mert tartósságával meghálálja

Ha tetszett oszd meg másokkal is!

Legnépszerűbb cikkeink