DENTÁLHIGIÉNIA ÉS FOGKŐELTÁVOLÍTÁS

Egy szakértő fogászat Budapest szívében. Hallgasson ránk, megéri!

A fogkőképződésben rejlő veszélyekre nem lehet elégszer felhívni a figyelmet. Valójában a fogmegtartó kezelések hatalmas hányadára egyáltalán nem is volna szükség, ha mindenki kellő figyelmet fordítana az otthoni fogápolásra, és arról sem feledkezne meg, hogy fogainak és szájhigiéniájának állapotát legföljebb 6 havonta ellenőriztesse.

Nem mindenki hajlamos egyforma mértékben a fogkőképződésre. Sajnos a páciensek egy része számára a fogkő akkor is egy örökké visszatérő probléma marad, ha fogaikat minden étkezés után lelkiismeretesen, legjobb szándékuk és tudásuk szerint tisztítják. A fogkőképződés üteme függ az általános egészségünktől, a nyálunk összetételétől, táplálkozásunktól, és természetesen fogmosási szokásainktól is. A torlódott fogazatot igen nehéz megfelelően tisztán tartani, valamint az íny alatti fogkőhöz sem férünk hozzá otthoni eszközökkel. A fogkő tehát nagy körültekintés mellett is kialakulhat fogainkon.

Miért fontos a fogkő rendszeres eltávolítása?

A szájban felhalmozódott fogkő valójában sokkal több problémának lehet az okozója, mint elsőre gondolnánk. Fogkő (is) állhat a háttérben, ha az alábbiakat tapasztalja:

  • Kellemetlen lehelet
  • Vörös, duzzadt íny
  • Fogmosáskor vérző íny
  • Kilazult, mozgatható fogak

A fogkő ráadásul nem csak kellemetlen tüneteket, de azok hátterében álló betegségeket is okozhat:

  • Ínygyulladás
  • Fogmedergyulladás 
  • Gócbetegségek

Ezek a problémák állnak a fogak korai elvesztésének hátterében az esetek döntő hányadában. Ha tehát szeretnénk biztosítani fogaink hosszú távú megőrzését, több, mint ajánlatos odafigyelnünk a szájhigiéniánkra, ehhez pedig elkerülhetetlen a megfelelő szakember (fogorvos és/vagy klinikai fogászati higiénikus) bevonása.

Mit jelent a professzionális dentálhigiéniai kezelés?

A fogkövet otthoni eszközökkel eltávolítani nem lehetséges, azt kizárólag szakember tudja elvégezni a megfelelő kézi és gépi műszerek segítségével. A fogkő eltávolítását egy kíméletes ultrahangos berendezéssel végezzük, mely finom rezgést közvetít a kemény, rideg anyagú fogkőre, és gyakorlatilag szétzúzza, szétrázza azt. A nehezen elérhető területeken, például a fogközökben precíz kiegészítő eszközöket használunk, így a fogak mindegyik felszínét meg tudjuk szabadítani a rajtuk megtelepedett fogkőtől. A kezelés lezárásaként a fogak felszínét az innovatív Aquacare technológia segítségével végezzük. Az aquacare páratlan fogászati berendezés, melynek segítségével fúrás és érzéstelenítés nélkül távolíthatjuk el a fogból a régi töméseket, szuvasodásokat, vagy tisztíthatjuk a fogfelszíneket, mindezt a fog érintése nélkül, így nem keletkezik hőérzet, nincs vibráció, és legfőképp nincs fájdalom. A kávé és tea fogyasztás vagy akár a dohányzás által okozott elszíneződések eltávolítása soha nem volt ilyen egyszerű és kíméletes.