IMPLANTÁTUMOK

Fogpótlás Budapest belvárosában, a 8. kerületben

A fogak elvesztése nem csak pszichés traumát jelent pácienseinknek. A foghiány komolyan rontja az életminőséget, csökken a rágóképesség, sérül az esztétikus megjelenés, romlik a hangképzés, nehezebb a fogak tisztítása. A fogak pótlása természetes igény, és a természeteshez legközelebb álló megoldás a fogászati titán implantátum. Ezek az implantátumok műfoggyökerek, melyek a csontba rögzülve képesek fogpótlásokat természetes módon, a fogak gyökeréhez hasonlóan rögzíteni.

Ezek a nagy tisztaságú implantátumok speciális felületkezelésen esnek át, melynek hatására a csont befogadja őket, és érdes felszínükbe belekapaszkodva saját szövetként magába integrálja őket. Az így becsontosodott implantátumok a különböző fogpótlások stabil és természetes rögzítésére alkalmasak.

Az implantátumokon rögzített fogpótlások lényege tehát az, hogy a rögzítés nem valamely meglévő fogunkhoz, hanem a kifejezetten ebből a célból beültetett titániumcsavarokhoz történik. A csavarokat steril, műtéti körülmények között az állcsontba ültetjük, majd néhány hónap gyógyulást követően, amikor azok már stabilan rögzültek a csontban és terhelhetők, elkészítjük a végleges fogpótlást, melyet speciális összekötő elemek (implantátumfejek, gömbfejek, stégek) segítségével kapcsolunk össze az implantátumokkal.

Milyen fajta fogpótlások készíthetők implantátumok segítségével?

Szóló koronák:

Egyetlen hiányzó fog pótlását az implantátumok előtt csak híddal lehetett megoldani. Ehhez azonban a hiányzó fog közvetlen szomszédait le kellett csiszolni, amely rövidítheti élettartamukat. Ráadásul, ha implantátumot alkalmazunk, a fogakat nem szükséges összekötni, a fogak így különálló egységek maradhatnak, amely az őket érő terhelés eloszlása szempontjából rendkívül előnyös.

Hidak:

Ha egymás mellett több fog hiányzik, nem feltétlenül szükséges minden egyes kihúzott fog helyére 1-1 implantátumot beültetni. A kezelés megtervezésekor figyelembe vesszük a területet érő rágóerőket, meghatározzuk azokat az alátámasztási pontokat, ahová az implantátumokat a megfelelő tehereloszlás érdekében be kell ültetnünk. Pl.: ha három szomszédos fogunk hiányzik, elegendő a szélső két fog helyére implantátumot beültetni, majd egy három tagból álló hidat készíteni, melynek két szélső tagja fog az implantátumokhoz kapcsolódni.

Kivehető fogpótlások:

Teljes fogatlanság esetén, ha a páciens állcsontja már csak a front terület környékén van olyan állapotban, hogy abba biztonsággal implantátumot ültethessünk, kitűnő megoldás lehet kivehető fogsort készíteni, melyeket 2-6 implantátummal rögzíthetünk a szájban. A fogsort az implantátumokról a páciens is le tudja venni a megfelelő technika elsajátításával, de spontán elmozdulni biztosan nem fog.

Innovatív megoldások:

Napjainkban egyre népszerűbbek és keresettebbek az úgynevezett All-On-4, All-On-6, és All-On-2 rendszerek a teljesen fogatlan páciensek körében. Ezek lényege, hogy a teljes fogpótlást állcsontonkánt 2, 4 vagy 6 implantátum tartja, melyeket az állcsont elülső részén, adott szögben megdöntve kell behelyezni. Ezek a fogpótlások nem vehetők úgy ki, mint a fogsorok, de a rögzítésük jellegéből adódóan a fogorvos el tudja távolítani probléma esetén.

Az implantátumok legfontosabb előnyei más eljárásokhoz képesti

  • Nem kell hozzá ép fogakat „csiszolni”
  • Megakadályozza a további csontsorvadást
  • A lehető legtartósabb, időtálló megoldás, mely akár egészen élethosszig szolgálhatja tulajdonosát
  • Lehetővé teszi, hogy teljes fogatlanság esetén is készíthetők legyenek rögzített fogpótlások.
  • Nincs idegentest-érzet
  • Lehetőséget ad a lehető legesztétikusabb fogpótlás elkészítésére.

Az implantátum beültetésére sajnos nem mindenki alkalmas azonnal. Ha szeretné megtudni, megfelelő választás-e Önnek a fogászati implantátum, kérjen időpontot ingyenes konzultációra!