RÖGZÍTETT FOGPÓTLÁSOK

Rögzített fogpótlás Budapest belvárosában lévő rendelőnkben

Hiányzó fogaink pótlása még akkor is nagyon fontos, ha a foghiány egyébként nem látható területen van, és a páciens mindennapjait nem befolyásolja különösebben hátrányosan. A felnőtt fogazat 32 (28) fogból áll, melyek egy rendszert alkotva tudnak tökéletesen funkcionálni. Ha ebből a rendszerből kiemelünk akár csak egyetlen elemet, az az egész rendszer működésére negatív hatással lesz: megmaradt fogainkra nagyobb terhelés fog jutni, a hiányhoz közeli fogak törekedni fognak “betölteni az űrt”, azaz a szomszédok elvesztett testvérük felé dőlnek, a szemközti fog pedig elongálódik, azaz kiemelkedik normális pozíciójából, és a hiány felé közeledik. Ez csupán néhány lehetséges következmény a sokból, ami megtörténhet, ha hiányzó fogainkat nem pótoltatjuk.
És akkor még szót sem ejtettünk a foghiány esztétikai vonatkozásairól. Ha a foghiányban a mosolyzóna, azaz a mosolygáskor látható terület érintett, az a lehető legszembeötlőbb -és legelőnytelenebb- módon befolyásolja arcunk küllemét. Természetesen ezeknek a fogaknak a pótlása éppen emiatt a pácienseink számára is sürgetőbb, és természetesen egyáltalán nem mindegy, hogy az elkészült fogpótlás milyen esztétikai minőséget képvisel, és persze hogy harmonizál-e a páciens arckarakterével.
 
Elvesztett fogainkat koronák vagy hidak segítségével pótolhatjuk a lehető legesztétikusabb módon. Ezeket vagy saját fogaink, vagy beültetett implantátumok tartják stabilan a helyükön.

Mik a fogászati koronák és hidak?

A koronák és hidak a rögzített fogpótlások körébe tartoznak, azaz csak orvosi segítséggel lehetséges őket eltávolítani a szájból. Közös tulajdonságuk, hogy indirekt módon, fogtechnikában készülnek, azaz a páciensnek csak a folyamat egyes mérföldköveinél kell jelen lennie, azon kívül a fogpótlás laboratóriumban készül különféle kézi és gépi eljárások alkalmazásával.

A koronákat úgy érdemes elképzelni, mint egy kupakot, amelyet lecsiszolt fogainkra, vagy egy implantátumra rögzített műcsonkra helyeznek fel. Belülről üreges, kívülről pedig tökéletes másolata elvesztett fogunknak. A hidak valójában koronák sorozatát jelentik, melyeket egy darabban készítenek el. A hidat alkotó koronákat hídtagoknak nevezzük, melyek között találunk belül üregeseket (ezek illeszkednek a pillérként szolgáló fogakra vagy implantátumokra), és “tömöreket” is – utóbbiak kerülnek a hiányzó fogak helyére. A legjellemzőbb példa a háromtagú híd, melynek két szélső tagja illeszkedik kupakszerűen a hiánnyal szomszédos két fogra, a középső, ún. közti tag pedig így szépen kitölti a hiányt.

A hidak és koronák számos anyagból készülhetnek. A legelterjedtebbek a fémvázas megoldások, melyeket kívülről esztétikus porcelán leplezés borít. Ezek remekül funkcionáló fogpótlásuk, ám az esztétikábana fémmentes megoldások járnak az élen. Fémmentes hidakat, koronákat préselt kerámiából, vagy cirkon-oxid vázra rétegzett porcelánból készítenek a fogtechnikus mesterek. A fémmentes rögzített fogpótlásokkal tudjuk a lehető legszebb eredményt elérni.

Kinek ajánljuk az esztétikus, fémmentes fogpótlásokat?

  • Akik a lehető legszebb megoldást keresik
  • Akiknek fémallergiájuk van
  • Akiknek a front területen van hiányzó foguk
  • Akik hallani sem akarnak kivehető megoldásokról
  • Akik nem csak fogat pótoltatni szeretnének, de mosolyuk esztétikai átalakítását is tervezik.

Hogyan készülnek az esztétikus fogpótlások?

A kezelési terv elfogadását követően először is meg kell tenni az előkészítő lépéseket. Professzionális fogkőeltávolítás során tökéletes szájhigiéniát teremtünk, majd a pillérfogakat preparáljuk, azaz kúpszerű formát alakítunk ki belőlük. Ha a fogpótlás implantátumra készül, akkor nem szükséges fogakat lecsiszolni.

Lenyomatvételt és színmeghatározást követően a végleges fogművet a fogtechnikába küldjük. A készítés ideje alatt Ön ideiglenes fogpótlást viselhet. A lenyomatvételt követő 1-2 hétben a készítés különböző fázisaiban bepróbáljuk, így biztosítva a tökéletesen illeszkedő végeredményt. Az elkészült hidat, koronát erős fogászati ragasztóanyaggal rögzítjük, implantátumok esetén pedig átmenőcsavaros megoldást is van lehetőségünk alkalmazni, mely lehetőséget ad a fogmű destrukció nélkül történő eltávolítására, ha szükséges.

Az elkészült fogpótlások részletgazdag kialakítása, a természetes fogakkal megegyező fényáteresztő képessége hihetetlenül élethű és esztétikus eredményt biztosít, mely ráadásul kényelmes és tartós is!