KICSERÉLTESSÜK -E AMALGÁM TÖMÉSEINKET?

Minden amit a fogászati amalgám kérdéséről tudni érdemes!

A rendelőmben naponta kerül elő a kérdés, hogy érdemes -e kicseréltetnünk régi amalgám töméseinket. Sokszor kérdezik mérgező-e a higany tartalmú tömés.

Tökéletes fogtömés Budapest belvárosában

Az amalgám tömések kérdéskörét tudományos oldalról rengeteget vizsgálták, és az anyag felhasználása is nagyon nagy múltra tekint vissza. Maga az amalgám anyag egy fém ötvözet, melyben a higany az ezüsthöz kémiailag kötve található, ezért a szervezetünk egészére higanymérgezés szempontjából nem kimondottan veszélyes. Ugyanakkor mégis szeretne tőle teljes egészében megszabadulni a fogászat, mivel a fogakból eltávolított tömések apró darabkái amelyek bejutnak a természetes vízállományba, magasan környezetszennyező hatásúak. Világszerte úgy becsülik, hogy a tengerek és óceánok higany szennyezésének majd 50%-a fogászati eredetű. Szűkebben vizsgálva a kérdést azonban fogászatilag is rengeteg baj van az amalgám tömésekkel: Mivel nem nemesfémből készülnek, felléphet velük szemben fémallergia, ennek tünetei nyálkahártyaégés, irritáció lehetnek. A ceruzaelem működéséhez hasonlóan, ha egy “elektrolit tartalmú oldatba” (jelen esetben a nyál ami nagy mennyiségű elektrolitot tartalmaz) két különböző fémet merítünk akkor köztük áram fejlődik, ha valakinek az amalgám mellett más fém is (pl. korona) van a szájában a kettő közt finom műszerekkel kimérhető áramfejlődés indul, ez a magyarázata a bizonyos páciensek által tapasztalt fémes szájíznek. Az amalgám tömések nem esztétikusak, mivel gyorsan elkészíthető és nem annyira érzékeny a fogorvosi technikára, ezért a legtöbbször nem készült igényesen, nem alakítottak ki bennük anatómikus rágófelszíneket. 

Az általam látott több-tízezer amalgámtömés közt, elenyészően kevés igényesen elkészített darabbal találkoztam, ami követte volna fog eredeti csücskeinek és barázdáinak alakját, és szép csillogóra lett volna polírozva. Az így elkészített lapos fogak rágásbéli funkciója is csorbul. A fentieken túl a legeslegnagyobb probléma az amalgám töméssel, hogy nincs kémiai kötés fog és tömés közt. Mivel az amalgám nem ragasztódik a fogba, nem képes annak megerősítésére. Az amalgám tömést az tartja a helyén, hogy a neki fúrt üreg a tetején szűkebb, mint az alján, ezért a megkötött tömés, az üregből nem tud kiesni.

De semmilyen biomechanikai megerősítést nem ad a sérült fognak. A tömés készítéséhez nagyobb (szabályos) üreget kell fúrni a fogban, mint a szuvasodás mérete. Mivel a kötés hiányzik az amalgám tömések idővel szinte mindig alászúvasodnak, tágulásukkal és mozgásukkal ékként repesztik a fogakat. Ezért amalgám tömések eltávolításakor szinte mindig szuvasodást, és nagyon gyakran repedéseket találunk a tömések alatt. Ezek a repedések lassan, akár évek alatt, a fogbélüregbe terjedhetnek, gyulladást, vagy harapási érzékenységet okozva, vagy nagyon gyakran fogfalak letöréséhez vezetnek. Ez az igazi és legnagyobb probléma az amalgám tömésekkel. Egyszóval az amalgám tömés amíg a szánkban egyben van nem mérgez minket, de a fogunk nagyobb eséllyel romlik vagy törik alatta. Ezért az amalgámmal tömött fogainkra jobban kell vigyáznunk, kritikusabb szemmel kell őket vizsgálni, és az első intő jelnél célszerű őket esztétikusabb modernebb ragasztott tömésekre, vagy még kívánatosabban kerámia betétekre cserélni. 

Végül egy tavaly év végi esetet szeretnék mutatni, mely szerintem a fent említett problémák nagy részét igen jól szemlélteti:

Kiindulási helyzetben jól látszik, hogy az hátsó amalgám tömés mellől letört a fognak egy egész csücske. Repedéseket sejtek alatta:
A tömések eltávolítása közben kezdenek láthatóvá válni az alászuvasodott elszíneződött területek. Előkerülnek a repedések. Amalgám tömések eltávolításakor kiemelten fontos a gumilepedővel való izolálás, így semmi nem jut a szánkba, és a tömés apró darabjait nem tudjuk lenyelni.
A kitisztított fogakban látható a szuvasodás mértéke, illetve a hátsó fogban a hosszanti hatalmas repedés:

Az elkészült tömések üvegszálas rostokkal vannak megerősítve, hogy csökkentsük a későbbi repedésterjedést, vagy elkerüljük a fog kettétörését. Sajnos az eset nem ideális, mert ekkora repedéseket és töméseket sokkal tartósabban lehet kerámia betétekkel megoldani, de sajnos a páciens anyagi okokból ezt nem tudta vállalni. Remélem azért így is nyertünk egy évtizedet ennek a fognak. Legközelebbi bejegyzésemben a betétek (inlay/onlay/overlay) tárgykörét fogom kivesézni. 

Ha tetszett oszd meg másokkal is!

Legnépszerűbb cikkeink

MI IS AZ A KVADRÁNS-FOGÁSZAT?

Kvadráns-fogászatnak nevezik, amikor egy negyedben (pl. jobb felső) található összes kezelésre szoruló fogat egyszerre látjuk el. Ennek az eljárásnak óriási előnye az “egyfogas drill&fill” megközelítéssel

Tovább a cikkhez