FOGCSIKORGATÁS – TALÁN NEM IS SEJTED, DE TÉGED IS ÉRINTHET!

A fogcsikorgatásról legtöbben akkor hallanak először, amikor a párjuk felhívja a figyelmüket arra, hogy éjszakánként furcsa hangokra ébred mellettük. Ha valaki egyedül tölti az éjszakáit, lehet, hogy évekig nem is jön rá, mi okozza furcsa, meghatározhatatlan eredetű tüneteit.

Fogkopás, fogcsikorgatás, fejfájás

De mi az a fogcsikorgatás?
Fogcsikorgatásról, más néven bruxizmusról akkor beszélünk, amikor a rágóizmok nagy erővel szorítják össze az alsó és felső állcsontot, ám ezt nem harapás vagy rágás céljából teszik. Ez rendszerint alvás közben történik, de éber állapotban is előfordul a fogak öntudatlan összeszorítása. Nem szabad lebecsülni a rágóizmok erejét, ugyanis hatalmas nyomást képesek gyakorolni a fogak rágófelületére!

Mik a tünetei a fogcsikorgatásnak?

A tünetek palettája igen széles. Mindenképpen keresse fel fogorvosát, ha az alábbi tünetek valamelyikét észleli:

 • Rendszeres fejfájás
 • Fülzúgás
 • Az állkapocs-ízület fájdalma, feszülése
 • Pattogó, ropogó érzet, mely rágáskor jelentkezik
 • A nyak merevsége, fájdalma
 • Súlyosabb esetekben szájzár is kialakulhat!

Miért veszélyes a kezeletlen fogcsikorgatás?

A bruxizmus következtében hosszú távon elkoptatjuk fogaink rágófelületét. A fogak kontúrjukat vesztik, érzékennyé válhatnak a hidegre és a melegre, előrehaladott esetben akár ki is lazulhatnak. Töméseink, fogpótlásaink is áldozatul eshetnek ennek az alattomos betegségnek!
Az állkapocsízületre nézve is igen káros a fogak csikorgatása. Az ízületben található porc elkophat, mely az ízület korlátozott mozgását eredményezi. Ez súlyosabb esetekben komolyan ronthatja az életminőséget, hiszen állkapcsunkat nem csak étkezéskor, de beszéd közben is mozgatjuk. Ha ez a tevékenység folyamatos nehézséget, fájdalmat okoz, komolyan megkeserítheti mindennapjainkat.

Mik a fogcsikorgatás okai?

A fogcsikorgatás hátterében pszichológiai és fogászati okok húzódhatnak meg:

 • Leggyakrabban a felhalmozódott lelki problémák, a szorongás, és stressz a fogcsikorgatás kiváltó oka. A szervezet ezen az erőkifejtésen keresztül igyekszik levezetni a feszültséget.
 • Az alsó és felső fogak egymáshoz képesti helyzete, az egyedi harapási mintázatunk zavarai is kiválthatják a fogszorítást, csikorgatást. Nem megfelelően kialakított fogpótlások, túl magas tömések is lehetnek felelősek a kellemetlenségekért.

Van-e megoldás?

A jó hír az, hogy a fogcsikorgatás kezelhető, erre pedig több eszköz is áll rendelkezésünkre.

 1. Igen fontos, hogy ha a fogcsikorgatást stressz váltja ki, az oki terápiát a fogorvosi rendelőn kívül kell keresnünk. Segíthet benne például pszichológus, kineziológus, de van, akinek a meditációs, mélyrelaxációs technikák válnak be.
 2. Az állkapocsízületek feszülését, mely végső soron a nyak- és fejfájás közvetlen okozója, masszázzsal, speciális gyógytornával oldhatjuk.
 3. Egy vékony, átlátszó éjszakai ún. harapásemelő sín viselése tehermentesíti az ízületet és védi fogainkat, fogpótlásainkat az abráziótól.
 4. Szükségessé válhat fogpótlásaink, töméseink cseréje (esztétikus fogtömés oldalra link), tartós harapásemelő megoldások alkalmazása, és ezek révén az ideális harapás beállítása is.

Segíthetünk?

Keresse fel rendelőnket, ha felmerül Önnél a fogcsikorgatás gyanúja! A súlyosabb következmények mind elkerülhetők a megfelelő terápiával. A megoldás gyorsabb és egyszerűbb lehet, mint gondolná!

Ha tetszett oszd meg másokkal is!

Legnépszerűbb cikkeink