MILYEN A MEGFELELŐ FOGKŐELTÁVOLÍTÁS?

Mi a professzionális fogtisztítás? Miben különbözik a “fogkőeltávolítástól”?

A fogkő a fogakon folyamatosan képződő idegen anyag, mely gyulladást okoz, ezért eltávolítása időröl időre szükséges, hogy kinek milyen gyakorisággal azt egyénileg bíráljuk el. Van akinek a megfelelő szájhigiéniai segítség megadásával elegendő évente professzionális tisztításon részt vennie, míg van akinek ugyanezt negyedévente kell megtennie. A már sokat emlegetett tényezők (nyálösszetétel, fogív alakja, fogmosási kézügyesség és akaraterő, étrend) együttesen felelnek a fogkőképződés üteméért.

Fogkő eltávolítás szakértője, egy fogászat Budapest belvárosában.

Ez pl rendelőnkben úgy működik, hogy a klinikai szájhigiénikus ismerve az adott páciens rizikófaktorait, ún visszahívási periódust állít be az adott személyhez, így rendszerünk figyelmeztet az aktuális kezelés esedékessé válására. A professzionális tisztítás abban különbözik a hagyományos fogkőeltávolítástól, hogy sokkal alaposabban (mikroszkópikus szinten) próbálja letisztítani a fogakat. A fogakra az íny szintje felett tapadó fogkő eltávolítása látványos ugyan, de nem elégséges. Mivel a kezelés ilyenformán villámgyors, a páciens számára sem jár igazán kellemetlenséggel. DE valóban ez lenne a legtöbb amit tehetünk? Miért van az, hogy egyesek arra panaszkodnak fogkőeltávolítás után gyorsan újraképződik fogkövük?

Az igazi PROFESSZIONÁLISan végzett teljes tisztítás a fogak minden felszínéről, minden lepedéket és elszíneződést (külső) eltávolít, majd olyan síma felszíneket hoz létre melyre nehezebben tud a lepedék megtapadni. Felderíti azokat a nehezen tisztítható helyeket ahol a lepedék nehezen távolítható el, és ezek tisztítását bemutatja, plakkfestéssel ellenőrzi a szájhigiéne hatékonyságát, méri a fogíny visszatapadását. Egyszóval nem tízperc alatt az alsó fogak belső felszínén végigszalad, mert neki csak ott szokott fogköve lenni. Korrekt szájhigiénia kezelés egyben státuszfelvétel és a fogorvosi szűrések első állomása is. 

Lépései a következők:

1.státuszfelvétel
2.fogkőeltávolítás
3.Fogfelszínek polírozása gyémánt szemcsés pasztával és kefével/gumival
4.Aquacare tisztítás (Novamin szemcsék nagy nyomású vízsugárral keverve)
5.tasakok mérése
6.Kontroll kezelés időpontjának meghatározása és rögzítése visszarendelési rendszerünkben

Ha tetszett oszd meg másokkal is!

Legnépszerűbb cikkeink