KIVEHETŐ FOGPÓTLÁSOK

Teljes vagy részleges foghiány esetén fogpótlás Budapest belvárosában található rendelőnkben

Bár kétségkívül a rögzített fogpótlások biztosítják a legkényelmesebb és legesztétikusabb eredményt, egyáltalán nem ritkák azok az esetek, amikor valamilyen okból kifolyólag nem lehetséges ilyen módon pótolni az elvesztett fogakat. Ilyen esetekben kivehető fogpótlást készítésével állítjuk helyre az arc esztétikáját és a rágófunkciót. 

Milyen esetekben van szükség kivehető fogpótlásra?

  • Jellemzően idős pácienseknek készülő fogpótlások esetén
  • Teljes foghiány, vagy csak nagyon kevés saját fog esetén
  • Ha az állcsontok nem alkalmasak implantátumok befogadására
  • Ha a páciens idegenkedik a műtéti megoldásoktól
  • Átmenetileg, amíg rögzített fogpótlás készítésére nincs lehetőség
  • Anyagi okokból

Az élet kivehető fogpótlással

Mint minden mesterséges fogmű esetén, fel kell készülni arra, hogy az új fogsor használatát, viselését meg kell szokni, és ehhez kivehető pótlás esetén valamivel több időre lesz szükség, mint rögzített restaurációk esetén. A kivehető fogsor használata kezdetben együtt járhat idegentest-érzettel, nyálkahártya-irritációval, étkezési-rágási nehézségekkel, ám ezek mindegyike megszokható vagy kezelhető.

Fontos, hogy a fogsorokat a szájból kivéve kell tisztítani az erre a célra gyártott fogkefével és időnként gomba- és baktériumölő oldatban szükséges áztatni, hogy ne tudjanak rajta kórokozók elszabadulni.

Általában egy rövid átmeneti időszak után (mely pár naptól akár néhány hétig is tarthat) a páciensek elsajátítják az étkezés és a beszéd új rutinját, ettől kezdve már csak arra kell ügyelni, hogy a fogsor megfelelően karban legyen tartva, és a szükséges javítások el legyenek rajta végezve.

Hogyan készülnek a kivehető fogpótlások?

A fogsorokat fogtechnikus készíti, méghozzá az Ön fogairól készített lenyomatok alapján. Rendelőnkben lenyomatot veszünk az alsó és felső fogakról (vagy a fogatlan állcsontról), regisztráljuk a harapási viszonyokat, az állcsontok egymáshoz képesti helyzetét. Mindezek ismeretében a fogtechnikus a fogsornak először az alaplemezét készíti el, majd belehelyezi a műfogakat, melyek színét és formáját az Ön igényeihez és arckarakterisztikájához alkalmazkodva választjuk ki. A munkafolyamatok során több alkalommal is szükséges a készülő fogmű bepróbálása, hiszen az csak pontos illeszkedés esetén lesz az Ön számára kényelmesen használható. Az elkészült fogsor átadásakor megbeszéljük, milyen módon szükséges azt tisztítani.

Új fogsor esetén előfordul, hogy az átadást követően a páciens egy-egy ponton kényelmetlennek érzi azt. Sajnos előfordul, hogy a páciensek úgy oldják meg a problémát, hogy egyszerűen nem használják a fogpótlást, pedig a valódi megoldás igen kézenfekvő: rendelőnkben néhány perc alatt “igazítunk” a fogsor formáján, így a kellemetlen érzetek megszűnnek.